3 NAPOS MINTAÉTREND
1. nap
R. : Zöld tea
Zabpehellyel dúsított túrókrém (5 dkg sovány tehéntúró, 1 dl kefir, 1 evőkanál zabpehely)
Korpás kifli
Fekete retek
T. : Banán
E. : Fokhagymakrém leves
Bazsalikomos csirkemell
Barna rizs
Párolt brokkoli
U.: Gyümölcsös müzli szelet
V.: Februári vitaminsaláta (cékla, sárgarépa, alma, kefir, metélőhagyma, só, citromlé)
Sajttal töltött sült virsli
Teljes kiőrlésű kenyér
2. nap
R. : Natúr joghurt
Csirkemell sonka
Fokhagymás sovány sajt
Rozskenyér
Paradicsom, uborka
T. : Narancs
E. : Kelbimbó leves
Csemege sertéskaraj
Sajtos burgonya
Oliva olajos fejes saláta, pirított napraforgó maggal
U.: Sütőtök
V.: Tonhalas szendvics (Korpás zsemle, tonhal konzerv, paradicsom, paprika, jégsaláta)
3. nap
R. : Házi müzli (kefir, zabpehely, búzapehely, zabkorpa, aszalt szilva, mazsola, alma, banán, méz)
T. : Mandarin, korpás keksz
E. : Zöldségleves
Rakott zöldbab
U.: Zabpelyhes keksz, 100%-os gyümölcslé
V.: Zöldséges spagetti reszelt sajttal ( durum tészta, gomba , sárgarépa, karalábé, kukorica, póréhagyma)
Reform ételkészítési fortélyok a mintaétrend alapján
Az egészséges táplálkozás a nyersanyagok gondos kiválasztásával kezdődik. Ezt követi a megfelelő konyatechnika alkalmazása. A megfelelő főzési mód kiválasztásával meg tudjuk őrizni az ételek vitamin –és nyomelem tartalmát és befolyásolni tudjuk a tápanyagtartalmát is: pl.: a párolás nem igényel zsiradékot, így az étel energiatartalma sem nő.
- Rakott zöldbab: Egy adag hagyományosan elkészített rakott zöldbab energiatartalma: 540 kcal. Ha azonban a sertés lapocka helyett sovány pulyka vagy csirkehúst , a fehér rizs helyett barna rizst vagy hajdinát ,a 20%-os zsírtartalmú tejföl helyett kefirt használunk a energiatartalom 320 kcal– ra módosul. A rakott ételek rosttartalmát nagyon jól lehet növelni zabkorpa hozzáadásával. Ezt a koleszterin szegény diétában hasznos.
- A zöldséges spagetti receptjében szereplő különböző zöldségek elkészítésénél alkalmazhatjuk a blansírozást. Ebben az esetben forrásban lévő vízbe tesszük a felaprított zöldségeket és 2-3 perc múlva leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és összekeverjük a kifőtt tésztával. A blansírozás megőrzi a zöldségek vitamintartalmát és nagyon kellemesen ropogós állagúak maradnak.
- A fokhagymakrém leveshez a hagyományos főzőtejszín helyett növényi főzőkrémet használjunk, ezzel jelentős mennyiségű koleszterin bevitelével tudunk takarékoskodni.
- A sajtos burgonyához sovány sajtot (pl.: fokhagymás sajt, Óvári sajt) használjunk, mert a zsíros sajtokkal szemben 10 dkg-nyi mennyiség kb. 150 kcal– val alacsonyabb energiatartalommal bír.
- A hagyományos főzelék sűrítésére ne a hagyományos rántást használjuk, hanem zsírszegény tejföllel vagy kefirrel habarjuk be. Így a főzelék zsír, –energia és koleszterin tartalma is alacsonyabb lesz.
Ezek apró kis változtatások ugyan, de ha nap mint nap minden étkezésnél és ételkészítésnél szem előtt tartjuk,már sokat tettünk egészségünk megőrzéséért!
Hasznos információk a mindennapokhoz
NÉHÁNY TÁPLÁLÉK KOLESZTERINTARTALMA (mg/100g)
libamáj
sertésmáj |
300-900
260 |
főzőkolbász téliszalámi sertéssonka sertés- és marhavirsli, párizsi, pulykafelvágott |
100 150 47 75 82 |
császárhús disznósajt vaj sertészsír csirkeszárny csirkecomb csirkemell pulykacomb pulykamell |
140 132 230 86 98 92 80 89 82 |
tejszín tejföl (22%-os) tojás (l db) csak a sárgájában van koleszterin krémtúró |
75 40 250 77 |
Élelmiszer és zöldségfajták |
Növényi szterin mennyisége / 100 g |
Napi 1500 mg növényi szterin bevitelt biztosíthat |
|
Alma |
13 mg |
11,5 kg |
|
Sárgarépa |
12 mg |
12,5 kg |
|
Pisztácia |
279-297 mg |
0,53 kg |
|
Mogyoró |
220 mg |
0,7 kg |
|
Kesudió |
80-158 mg |
1,2 kg |
|
Narancs |
24 mg |
6,2 kg |
|
Brokkoli |
39 mg |
3,8 kg |
|
Borsó |
135 mg |
1,1 kg |
|
Rozskenyér |
52 mg |
2,8 kg |
|
Lugasi A.: Fitoszterinekkel dúsított élelmiszerek: szerepük a szérumkoleszterin-szint csökkentésében, európai közösségi engedélyezésük, piacra kerülésük feltételei. Orvosi Hetilap; 2009: 150: 483-496 | |||