A növényi szterinek szerepe a koleszterinszint csökkentésében
A növényi szterinek megtalálhatók a gabonafélék magjában, olajos magvakban és a zöldségekben. Szerepük a növényekben: a sejthártya szerkezetének és működésének fenntartása.
A növényi szterinek szerkezete nagyon hasonló a koleszterinéhez, így a táplálékunkkal elfogyasztott növényi szterinek a bélrendszerben versenyeznek a koleszterinnel, kiszorítják annak egy részét, azaz megakadályozzák a koleszterin véráramba jutását. A fel nem szívódott koleszterin kiürül a szervezetünkből – részben ennek tudható be a szterinek koleszterinszint-csökkentő tulajdonsága.
A fenti folyamat során a védő HDL (jó) koleszterinszintje változatlan marad, csak az ún. LDL (rossz) koleszterin és az összkoleszterin-szint csökken, végeredményben jó irányba változik a HDL (jó) és az összkoleszterin aránya is.